Myślowa Bałaganiara

Gdybym przy urodzeniu nie miała nadanego imienia i nazwiska – mogłabym nazywać się Myślową Bałaganiarą

Chleb pszenny – pulchny jak tostowy

Piekarnik. Mam już swój, cudowny piekarnik! (Maszyna do pieczenia poszła w odstawkę. Może jeszcze kiedyś, przypadkiem, wróci do łask…) Działa i piecze co tylko zechcę. Chlebki dwa razy w tygodniu, ciasta, mięska. Uwielbiam go! Choć używany, to świetnie działa. Nie oddam już nikomu ;p

Pierwszą rzeczą jaką dla mnie upiekł był mięciutki chlebek pszenny – mój ulubiony.

1320 g mąki pszennej
900 ml ciepłej wody
45-50 g świeżych drożdży / 2 opakowania drożdży instant
3-4 płaskie łyżeczki soli i cukru
olej do posmarowania ciasta

Najpierw w 100 ml rozrabiam pokruszone drożdże z 1 łyżeczką cukru, czekam 10 minut aż się spienią. W między czasie mąkę sól i resztę cukru mieszam ze sobą. Następnie zalewam sypkie produkty rozpuszczonymi drożdżami i wodą. Ciasto wyrabiam 10 min. Jest klejące, a nie jak zwykle zbite w ładą kuleczkę, do której byłam przyzwyczajona.

Trzy keksówki o wym. 30x11cm wykładam papierem do pieczenia i ciasto przekładam po równo do foremek. Wylewam na dłoń odrobinę oleju, po czym rozsmarowuję po powierzchni chlebka jednocześnie formując go na płasko.

Odkładam w ciepłe miejsce na godzinę (aby skrócić ten czas np. do 30 min – nagrzewam piekarnik do 40 st. C, wyłączam i wkładam do niego chlebek). Po tym jak urośnie wyciągam go, a na piekarniku nastawiam 220 st. C, pieczenie góra-dół. W momencie, kiedy piekarnik da znać, że jest gotów do działania, wkładam keksówki na 25 minut. Po tym czasie wyjmuję mięciutkie chlebki. Ściągam papier i na kratce zostawiam do wychłodzenia.

Oczywiście proporcje jakie podałam są na trzy keksowki, ale można podzielić na mniejsze. Chleb jest tani i bez polepszaczy.

Smacznego!

IMAG0489

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 10 grudnia 2014 by in . and tagged , , , .

Nawigacja

%d blogerów lubi to: